
KARJA
Oma karjamme
Tampereen Velaatassa, Ylä-Yrjölän tilalla kasvaa kahden rotulinjan luomukarja. Rotuina ovat Angus sekä Limousin. Tavoitteena onkin mustan ja ruskean rodun sujuva yhteiselo, pitäen ne kuitenkin omina puhtaina linjoinaan.
Karjan pääluku vaihtelee vuodenajan mukaan noin 120 ja 200 eläimen välillä. Keväisin poikivia emoja on noin 90 vuosittain, joista osa on hiehoja ja suurempi osuus puolestaan kokeneempia tapauksia. Siitossonneja tilalla asustelee neljästä viiteen kappaletta ja nuorsonneja jätetään kasvamaan tilan ja tarpeiden mukaan muutaman sonnin verran.
Vasikoiden vieroituksen jälkeen sonnivasikat lähtevät jatkokasvatukseen, mutta lehmävasikoista parhaimmisto jätetään kasvamaan omalle tilalle emoiksi. Osa myydään tiineenä muille tiloille, mutta emo-ominaisuuksiltaan heikommat karsitaan teuraskasvatukseen.
Hieman roduista
ANGUS
Täysin musta ja sarveton Angus on maailmanlaajuisesti tunnettu marmoroituvasta ja mureasta lihastaan. Emo-ominaisuuksiltaan monipuoliselle Angukselle ominaista on pitkäikäisyys ja terveys. Sen helppohoitoisuus tekee rodusta myös Suomen kylmissä talvissa hyvin menestyvän.
Vasikat ovat rakenteeltaan siroluisia ja syntyessään monia muita rotuja pienempiä, mikä tekee poikimisesta helpompaa. Pienet syntymäpainot ja rodun emojen hyvä maidontuotanto antavat vasikoille mahdollisuuden kovaan kasvuun. Angus on usein tarkka vasikastaan, mikä on sekä rodun hyvä, että huono puoli.

LIMOUSIN
Luonnostaan sarvellinen ja ruskean sävyinen Limousin on lihaksikkuudestaan ja kovista kasvuistaan tunnettu liharotu. Sen helppohoitoisuus perustuu siihen, ettei rotu ole altis rasvoittumiselle tehokkaallakaan ruokinnalla.
Keskimäärin korkeammista vasikoiden syntymäpainoista huolimatta Limousin-emot suoriutuvat poikimisesta vähintään yhtä hyvin kuin muutkin liharodut. Vasikoiden kovat kasvut piilevät emojen erityisessä kyvyssä siirtää rehun kuiva-ainekilot suoraan vasikoiden kasvukiloiksi.
Limousinin lihan tasainen laatu ja ruhon poikkeuksellisen hyvä lihansaanto tekee siitä Suomessakin suositun liharodun.
